Táplálás

A sütemény táplálkozása

A megfelelő táplálkozást folyamatosan be kell tartani, mert ez létfontosságú az optimális egészség megőrzéséhez. Szervezetünknek szüksége van rá a megfelelő működéshez, ezért meg kell győződnünk arról, hogy az elfogyasztott táplálékból nyert tápanyagok segítenek megőrizni testünk egészségét és hosszú életünket.

Az egyik tévhit az emberek táplálkozásról az, hogy ahhoz, hogy valami tápláló legyen, nem kell finomnak lennie; és fordítva, a finom ételek nem feltétlenül táplálóak. Ez a hiedelem az, ami miatt az emberek azt gondolják, hogy a sütemények egy kényes és dekadens desszert, amely csekély egészségügyi előnyökkel jár.

Sütemények készíthetők lisztből és gyümölcsből töltelékként; margarin vagy vaj a gazdag és krémes ízért; cukor, hogy fokozza édességét és vonzza a gyerekeket; folyadék keveréshez, tojás kötőanyagként; kelesztés, hogy a tészta megkeljen; és cukormáz a nagyobb esztétikai megjelenés érdekében. Ezen főbb összetevők ismeretében képet kaphatunk arról, hogy egy szelet sütemény milyen tápanyagot tartogat számunkra.

Szénhidrát energiáért

A süteményekben lévő liszttel és cukorral biztosíthatja a nagyon szükséges szénhidrátokat. A szénhidrátok olyan energiát adó élelmiszerek, amelyek hosszabb ideig tartanak éberséget. A szénhidrátokra, különösen a glükóz alegységekből származókra van szüksége az agynak az energiához.

Rost az emésztéshez

Az olyan gyümölcsök, mint az ananász, a sárgarépa és az alma, csak néhány a töltelékbe vagy a sütemény testébe beépíthető gyümölcsök közül. Ezek a gyümölcsök a természetes édességükön túl a jobb emésztéshez szükséges rostokhoz is hozzájárulnak. A banán, amely ezeket a rostokat is tartalmazza, elősegítheti a jó baktériumok szaporodását a beleinkben – a rossz baktériumok leküzdésében és az emésztési ritmusunk egyensúlyának helyreállításában.

Zsírok a melegért és az energiáért

A sütemény zsírok és olajok kiváló forrása a zsiradék és a cukormáz miatt. Ezekre a süteményekben lévő zsírokra – ha kis mennyiségben is – szükség van a test energiaellátására és a test hőforrására a téli vagy a hideg hónapokban.

Fehérjék a testépítéshez

A sütemény a tojásból származó fehérje tápanyagokat is tartalmaz, amelyeket minden összetevő kötőanyagaként használnak. A sütemények jellemzően tejet is tartalmaznak, amely fehérjéket is tartalmaz, amelyek biztosítják az erős csontokhoz és izmokhoz szükséges tápanyagokat. A tejben megtalálhatóak az olyan ásványi anyagok is, mint a kalcium, hogy erős csontozatunk és fogaink legyenek. A valódi gyümölcsöket tartalmazó süteményekhez olyan gyümölcsökből, mint az ananász, az alma és a bogyós gyümölcsökből származó ép vitaminok vannak, amelyek segíthetnek a betegségek leküzdésében és immunrendszerünk erősítésében.

Szerotonin és endorfin szint

A csokoládéval vagy dióval cukormázzal készült sütemények növelik a szerotonin és az endorfin szintjét a szervezetben. Ez szó szerint boldoggá tesz bennünket. Ez segít előmozdítani a jobb életmódot, és kiválóan alkalmas a szorongás kezelésére.

Ha egy torta mögött a táplálkozás áll, nincs okunk a nem kívánt görbületekért azt hibáztatni. Ne felejtsük el ellenőrizni, mit eszünk, és minden szükséges tápanyagot be kell szerezni.

Vélemény, hozzászólás?